Monday, May 23, 2011

KeRdiLnYa DiRi iNi


“Daripada Abu Muslim al-Khaulani daripada Mu’az bin Jabal r.a, ia berkata: “Aku mendengar Rasulullah s.a.w. menceritakan kepada Tuhannya dengan sabdanya:’Orang yang bercinta kerana Allah berada di atas mimbar daripada cahaya dalam naungan Arasy pada hari yang tiada naungan kecuali naungannya.’”
Abu Muslim menyambung: “kemudian aku keluar hingga bertemu Ubadah bin al-Samit, lalu aku menyebut kepadanya hadis Mu’az bin Jabal, maka ia menyatakan;
‘Aku dengar Rasulullah s.a.w menceritakan kepada Tuhannya yang berfirman: ‘Cinta-Ku berhak untuk orang yang bercinta kerana-Ku, cinta-Ku berhak untuk orang yang saling tolong menolong kerana-Ku dan cinta-Ku berhak untuk orang yang saling berkunjung kerana-Ku.” Orang yang bercinta kerana Allah berada di atas mimbar daripada cahaya dalam naungan Arasy pada hari yang tiada naungan kecuali naungannya.”

“Ya ALLAH jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMU agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMU. 
Ya MUHAIMIN….jika aku jatuh hati izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMU agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu. 
Ya RABBANA, jika aku jatuh hati, jagalah hati aku padanya agar tidak berpaling dari hatiMU. 
Ya RABBUL iZZATI, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMU. 
Ya ALLAH, jika aku menikmati cinta kekasihMU janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMU. 
Ya ALLAH, jika aku jatuh hati pada kekasihMU, jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMU. 
Ya ALLAH, jika Kau halalkan aku merindui kekasihMU jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMU….
Amin Ya Rabbal Alamin.”

No comments:

Post a Comment